‘Ik wil eten met gevoel bij Santa Maria Grave’

Een leuk artikel geschreven door Freddy Klooté, in de stadskrant van Grave.

GRAVE – Mooie man, Zarif Faragalla. Zijn lach, twinkelende ogen. Zijn enthousiasme. Zijn vriendelijkheid naar de medemens. Aangenaam om mee te praten. Zijn Nederlands is behoorlijk goed. Een leven lang dacht hij aan en droomde hij van de horeca. Vanuit een land met een groots verleden is hij in Grave beland. Een stadje met ook een illuster verleden. Maar ook met een mooi heden. Zarif (“Zeg maar Zaza”) voelt zich heerlijk bij die combinatie: “Ook in mijn restaurant heb ik een combinatie van traditie en mijn eigen manier van koken”. Een aimabel mens.

“Ik ben geboren in Egypte. In Cairo. We hadden een groot gezin. Vader handelde in kleding, zoals bijna de hele familie. Dat was ik ook van plan. Heb ik ook gedaan, maar voelde dat de horeca meer voor mij was. Dat was een soort hobby, een passie. In Cairo deed ik deeltijdstudie aan de Universiteit. Ik studeerde er geschiedenis. Het andere gedeelte werkte ik. Ik heb mijn studie afgemaakt. In 1990 ben ik naar Nederland gekomen. In Nijmegen heb ik verder gestudeerd aan de Katholieke Universiteit Radboud. Vooral de taal geleerd. Maar ik ben ermee gestopt en heb mijn gevoel gevolgd. De horeca. Ik ben begonnen bij een shoarmazaak in Nijmegen. Daar heb ik veel geleerd. Ook dat ik op een andere manier wilde koken. Via Ravenstein en weer Nijmegen ben ik in Grave gekomen. Grave past bij mij. Grave is mooi”.

Santa Maria
Hartje Grave begon Zaza onlangs zijn restaurant: “Ik wil eten met gevoel. Ik breng het eten op de traditionele manier maar ook op mijn manier. Je kunt bij mij een “gewone” biefstuk eten met bijvoorbeeld een roomsaus. Maar ik heb ook een biefstuk met een rosésaus. En die vind je alleen maar bij ons. Zo heb ik ook speciale oosterse bereidingen”. Zijn telefoon gaat: “Sorry, sorry, mag ik opnemen?” Na mijn ja-knik praat hij met iemand die al eerder naar mogelijkheden van eten bij hem heeft geïnformeerd. Zaza is hoffelijk met veel woorden. Datum en tijd worden, samen met het aantal personen afgesproken. Blij legt Zaza de telefoon weer op tafel. We willen verder gaan met het interview, maar voor Zaza verandert het praten in werken. Een gezelschap van zes personen komt Santa Maria binnen. Twee tafels worden tegen elkaar geschoven en Zaza is een voortreffelijk gastheer. De gasten hebben nogal honger en hebben hun maaltijd op de kaart snel gevonden. Zaza is nu plotseling de chef. Hij zegt even snel een paar keer “sorry, sorry” tegen me, trekt zijn witte schort aan en gaat aan de slag. De bestelde drankjes vooraf worden, met begeleidende tekst, op de tafel gezet. Zijn assistent krijgt zijn opdrachten mee en de gaspitten gaan op volle sterkte aan. Vanaf mijn tafeltje heb ik een mooi zicht op de keuken. Pannen rammelen, water klettert. Zaza is nu een heer met concentratie. Een genietende heer.

De menukaart opent met een welkomstwoord: “We hopen dat u zult genieten van de lekkere, door de chef bereide gerechten in een ontspannen en gezellige sfeer. Gastvrijheid staat bij ons voorop. U kunt dan ook al uw voorkeuren en wensen aan ons kenbaar maken. We denken graag met u mee”. Ik blader door de kaart, terwijl de eerste geuren vanuit de keuken mijn neus indringen. Lekker. De voorgerechten variëren van de traditionele carpaccio en garnalencocktail tot de eigen Zaza-gerechten als taboulez en fattoush. Speciale salades. Je kunt bij de hoofdgerechten kiezen voor de grill: van de 450 gram rib-eye tot een kofta of gyros. Uit de keuken komt gesis van voedsel in de pannen. Lepels klikken. Spaghetti gaat in de grote pan. Zaza is de rust zelve. Terug naar de kaart. Specialiteiten zijn onder meer de Fajita, double of triple. De pizza’s staan vermeld. De visliefhebbers komen aan hun trekken. De kaart belooft lasagne en moussaka. De nagerechten zijn traditioneel. Bijna nostalgisch om weer een Dame blanche of Banana split te bestellen. In de keuken verhuist voedsel van de ene pan naar een andere . Nauwkeurig, met een zwierige toets. Het bestek wordt door de assistent in gereedheid gebracht. De geuren zijn nu in alle hevigheid tot de maag van uw verslaggever doorgedrongen, wat een licht geknor veroorzaakt. In die maag natuurlijk. En dan is het zover. De heerlijkheden worden op tafel geplaatst. Met uitleg van Zaza. “Als jullie het niet lekker vinden dan moet je meteen vork en mes neerleggen en mij roepen. Dan maak ik direct iets anders. Smakelijk eten”.

Zaza doet zijn schort af en komt weer bij me zitten: “Sorry, sorry”. Soms is het druk, soms is het rustig. Nu was het even druk. Eén van de gasten van deze groep is hier al eerder geweest. Hij vond het toen lekker en zei dat hij terug zou komen. En hier is hij dan. Dat vind ik zo fijn. Dat geeft mij vertrouwen. Als mensen iets niet lekker vinden heb ik graag dat ze dat meteen zeggen. Dan kan ik iets anders maken. Dat is beter dan dat ze het na afloop zeggen”. Aan de tafel van de klanten is het inmiddels stil geworden. Praten en lachen is vervangen door genieten. “Mooi hè”? glundert Zaza.

Informatie over Santa Maria vindt u op www.santamariagrave.nl. Smakelijk.